Merhaba Misafir

Gıda analizlerinde kullanılan spektroskopik teknikler

PDF

Gıdalar, hammaddenin tedarik edilmesinden son ürünün eldesine kadar geçen süreçte, raf ömrünün uzatılması, tekstür, tat veya aroma iyileştirilmesi ya da maliyetin düşürülmesi gibi çeşitli istemlerle veya istem dışı; fiziksel ya da kimyasal müdahalelere maruz kalmaktadır. Bu müdahalelerin tüketicinin sağlığı ve refahı açısından İslami boyutlarda takibi ve denetimi, helal gıda konsepti kapsamına girmektedir. Günümüzde gelişen teknolojiye paralel olarak üreticilerin haksız kazanç elde etme istekleri gibi sebeplerden ötürü gıda üretiminde taklit ve tağşiş oranları giderek artmaktadır. Bu derlemede, helal gıda üretimi ve takibinde önem arz eden ve doğrulama ve tağşiş belirlenmesi amacıyla kullanılan vibrasyonel spektroskopik yöntemlerden yakın kızılötesi spektroskopisi (NIR), Fourier dönüşümlü kızıl ötesi spektroskopi (FTIR), Raman spektroskopisi (RS) ve üstün uzaysal görüntüleme (HSI) metotları çalışma prensipleri ve gıda grupları bazında ele alınmıştır.

Yayınlandığı Kaynak : Akademik Gıda
  • Yıl : 2019
  • DOI : 10.24323/akademik-gida.544975
  • Cilt : 17
  • ISSN : 1304-7582
  • Sayı : 1
  • eISSN : 2148-015X
  • Sayfa Aralığı : 121-130
  • IO Kayıt No : 92480
  • Yayıncı : Sidas Medya Ajans Tanıtım Danışmanlık Ltd. Şti.