Merhaba Misafir

Üçüncü pişirim olarak sagar pişiriminde, düşük dereceli opak sır efektlerinin araştırılması

PDF

Sagar, seramik hammaddelerden yapılmış, içinde pişirilecek seramik ürünlerden büyük kapaklı kutular, odalar veya hazneler olarak tanımlanabilir. Sagar pişirimi, seramik veya porselenlerin bu kutular içinde pişirilmesi işlemidir. Sagar kil kutular, ilk kez Çin’de imparatorluk döneminde Sui ve Tang hanedanlarının porselen üretiminde, (özellikle Seladon seramiklerinde) bisküvi pişiriminden sonra sırlı pişirim için kullanmışlardır. Bu Sagar kutular sayesinde; seramik yüzeyler alev, toz, duman ve ateşten korunduğu için yüksek kaliteli seladon seramikler üretmek mümkün olmuştur. Günümüzde ise, sagar farklı amaç için kullanılmaktadır. Sagar pişirimi, sagar kutularının içinde bisküvi pişirimi yapılmış ürünlere sır efektleri veren bir pişirim tekniği olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada; 1000°-1080°C’lik opak sırlarla sırlanan formlar, üçüncü pişirim olarak sagar kutusunda 900°C ve 1050°C’lerde pişirilmiş, ardından dumanlı pişirim sonrasındaki efektleri incelenmiştir. Formların bisküvi pişirimlerinin ardından zımparalanarak pürüzsüz yüzeyler elde edilmiştir. Formlar yüzeylerinde sırsız alanlar bırakılarak bakır oksit, demir oksit, kobalt oksit, krom oksit, titan oksit ve bazı pigmentler katılarak renklendirilen opak sırla sırlanmıştır. Sır pişirimi tamamlandıktan sonra formlar bakır tel ile sarılmış, tuz, bakır karbonat, bakır oksit, lityum karbonat, sülfatlar ve odun talaşı konularak hazırlanmış; sagar kutularında 950°C ve 1050°C’de üçüncü pişirimleri yapılmıştır. Opak beyaz sırların; düşük derecelerde kırmızı tonlarda, yüksek derecelerde ise yeşil tonlarda efektler verdiği, aynı zamanda renklendirilmiş diğer opak sırlarda da farklı efektlerin olduğu gözlemlenmiştir.

Yayınlandığı Kaynak : 9. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu
  • Yıl :2015
  • ISBN : 9786056517495
  • Sayfa Aralığı : 289-305
  • IO Kayıt No : 945
  • Yayıncı : Eskişehir Tepebaşı Belediyesi