Merhaba Misafir

Zonguldak Yöresi fındık kabuğu külünün farklı kalsinasyon sıcaklıklarında kurşunlu-borlu ve alkalili sır bünyelerindeki etkilerinin araştırılması

PDF

Kül, yanan maddelerden geriye kalan, yanmaz hale gelen toz, yanan bir cisimdeki yanmaz element olarak tanımlanır. Ayrıca kül; organik, çoğunlukla bitkisel maddelerin yanması sonucunda ortaya çıkan tuz minerallerine verilen isimdir. Külün bileşimi, yanan maddelerin türüne göre değişir. Kül sırları, seramik tarihinin en eski sırları olarak bilinir. Günümüzde bitkisel kökenli küller, sır bünyesinde alkali oksitler yerine bir ergitici olarak kullanılır. Araştırmada kullanılan fındık kabuğu külü ile sülyen, üleksit ve sodyum feldspat ile sır bünyeleri oluşturulmuş ve pişirilmiştir. Renk verici oksitler ile renklendirilen kül sırlarında renk paleti geliştirilmiştir. Ayrıca fındık kabuğunun yakılması sonucu elde edilen küller, 500oC, 750oC ve 1000oC ‘da fırında kalsine edilmiştir. Farklı sıcaklıklarda kalsine edilen küller kullanılarak sır bünyeleri oluşturulmuştur. Araştırmada farklı kalsinasyon sıcaklıklarında elde edilen küllerin sır oluşumuna etkileri gözlemlenmiştir.

Yayınlandığı Kaynak : 9. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu
  • Yıl :2015
  • ISBN : 9786056517495
  • Sayfa Aralığı : 159-174
  • IO Kayıt No : 935
  • Yayıncı : Eskişehir Tepebaşı Belediyesi